06-36064043 marc@marcnickel.nl

Je haalt als Museum Veluwezoom de Mona Lisa binnen.

Goed, het is de ‘Mona Lisa van Kleef’ en de schilder is niet Leonardo Da Vinci maar Barend Cornelis Koekkoek (1803 – 1862). Toch is het bijzonder dat topwerken van een van de grootste Nederlandse schilders uit de Romantiek er tot de zomer van 2021 hangen.

Het bescheiden museum – het heeft drie tentoonstellingsruimtes in Kasteel Doorwerth – is bijzonder in zijn nopjes met de bruiklenen van Koekkoek en familieleden. Enthousiast en met gepaste trots vertelden curator Dick van Veelen en voorzitter Egbert Reinders me over de expositie.

Hoe dit balletje is gaan rollen? Door te netwerken. Via Geldersch Landschap en Kasteelen en haar Duitse ‘evenknie’ Nordrhein-Westfalen-Stiftung Naturschutz, Heimat- und Kulturpflege werd bekend dat het BC Koekkoekhaus in Kleef een grondige verbouwing ondergaat.

Het Koekkoekhaus zocht om deze reden ruimte om haar topwerken te tonen. De handen werden ineengeslagen en een samenwerking tussen Geldersch Landschap en Kasteelen, Museum Veluwezoom en het Koekkoekhaus werd een feit.

Het is de bedoeling dat werken van Museum Veluwezoom uit de tijd van de ‘Oosterbeekse School’ en de ‘tweede generatie’ (de Renkumse Pictura Veluvensis) komende zomer de omgekeerde route bewandelen. Het Koekkoekhaus toont overigens tijdens de verbouwing werken uit het eigen depot.

Voor de online versie van het artikel klik hier

Koekkoek-Museum-Veluwezoom-Koekkoekhaus