06-36064043 marc@marcnickel.nl

‘Nee, het is geen mondkapje. Het is een hóófdkapje.’
Er valt een korte stilte. De twee agenten wisselen onderling een blik uit en richten die vervolgens weer op mij.
‘Maar dat is die Van Dissel natuurlijk vergeten om er even bij te melden hè’, vervolg ik. ‘En nu draagt iedereen dat ding verkeerd.’

We staan in een bos. Tussen de bomen drentel ik heen en weer met een bijl, om ingrediënten te verzamelen voor een natuurvaccin tegen corona. Een argeloze voorbijganger – neergezet door mijn collega trainingsacteur – waagde het om de al door mij verzamelde bladeren en takken aan te raken.

Daar schrok ik hevig van, want door het aanraken van onbewerkte ingrediënten raak je juist geïnfecteerd. Dat heeft een stem uit de lucht mij duidelijk gemaakt. Ik stelde daarom voor om haar hand eraf te hakken, om te voorkomen dat het virus zich in haar lichaam zou verspreiden. Maar de dame rende zo hard van me weg, dat ik haar niet meer in kon halen.

De agenten maken duidelijk dat ze door haar zijn gebeld en zijn geïnteresseerd in mijn verhaal. Nou, dat wil ik ze wel met drukke en enthousiaste gebaren vertellen hoor. Over hoe je de ingrediënten kunt bewaren. En dat ik ze lever aan de professor, die er een natuurvaccin van maakt dat ons 100% tegen corona beschermt.

Het duo laat mij enkele minuten mijn verhaal doen en mijn bijl tegen een boom leggen. Want dat praat en luistert wat gemakkelijker, vinden ze. Geen probleem vind ik, want ik ben blij dat er eindelijk eens iemand is die me niet uitlacht en echt naar me luistert. Ik voel me hierdoor gehoord, in mijn waarde gelaten en merk dat ik steeds rustiger word.

Het kost hen wat meer moeite om me duidelijk te maken waarom de passerende dame mijn ‘bijlactie’ niet kon waarderen en waarom dit een bedreiging is. Soms ben ik nou eenmaal wat trager van begrip. Dankzij hun geduld en het duidelijk herhalen landt de boodschap uiteindelijk wel bij me.

De stem die ik soms uit de lucht hoor komen, horen zij zelf niet. Maar ze geloven wel dat ik deze wel hoor, zeggen ze. Door dit soort eerlijkheid neem ik hen ook serieus. En hun uitleg waarom ze willen dat ik met hen meega, kan ik ook volgen.

Stap voor stap maken ze duidelijk wat ze doen, waarom ze dit doen en wat er precies gaat gebeuren. Ik weet dus waar ik aan toe ben en mag mijn ingrediënten meenemen. Omdat zij zelf de bijl meenemen, beloven zij dat ze dit aan mijn begeleider uitleggen. Dat stelt me gerust. Ik volg hen kalm naar de auto.

#trainingsacteur #corona #contact